Jaký je rozdíl mezi JEDLÝM PAPÍREM KLASIK, JEDLÝM PAPÍREM VELO, FONDÁNOVÝM LISTEM a DECORLISTEM

A. Z hlediska ostrosti – kvality vytištěného obrázku

    Nejlepší kvalita obrázku je docílena při použití decorlistu nebo fondánového listu. Kvalita obou materiálů je téměř srovnatelná. Pouze v případě, že obrázek obsahuje černé – syté barvy, je lepší zvolit decorlist.

Poznámka: Mnoho zákazníků volí raději fondánový list v domnění, že když je dražší, tak tisk bude kvalitnější. Ale není to pravda. Kvalita je srovnatelná. Cena u decorlistu je nižší z důvodu jeho menší tloušťky (0,6cm) než je tloušťka fondánového listu (0,8cm).

Na dalším místě z hlediska kvality je jedlý papír klasik (0,55cm) a jedlý papír velo (0,3cm). Kvalita u obou je opět srovnatelná. Zákazníci dávají přednost papíru klasik (0,55cm), protože lépe kryje podkladový materiál, na který je fotografie aplikována.

 B. Z hlediska aplikace na dort

  1. Jedlý papír Klasik a jedlý papír Velo

    Nejprve naneste na rubovou stranu obrázku lžičku decorgelu a nožem ho rozetřete. Pak přiložte jedlé foto na dort a potřete ho decorgelem z vrchní strany. Vytvoření tenké vrstvy decorgelem docílíte alespoň částečnou impregnaci proti vodě. Fotografie nesmí v žádném případě přijít do styku s vodou. Proto dbejte na to, abyste například ovoce neumisťovali přímo na fotografii.

  1. Fondánový list

    V případě, že připravujete kruhový dort, bude nutné nejprve vytištěný obrázek vystřihnout (potištěný fondánový list lze snadno stříhat). Vystřižení požadovaného tvaru doporučujeme provádět ještě před odstraněním folie, protože fondánový list lépe drží tvar a nekroutí se.

Pak odstraňte průhlednou fólii pod cukrovou vrstvou. V případě, že odstranění folie je obtížné, vložte fondánový list na několik sekund (max.30) do mrazničky.

Tvarování - modelování provádíme po zahřátí nad 25°C

 SUCHÝ POVRCH DORTU: Pokud je povrch dortu suchý, poprašte jej mírně vodou rozprašovačem (nebo namočenou houbičkou) a poté umístěte potištěný list.

 KRÉMOVÝ POVRCH: U krémových povrchů vlhčení neprovádíme, fondánový list prostě jenom přiložíme.

 ČOKOLÁDOVÝ POVRCH: Obrázek vytištěný na fondánovém listu přikládáme ještě před ztuhnutím čokolády a to v momentě, kdy je čokoláda ještě lepkavá na dotyk.

 ŠLEHAČKOVÝ POVRCH: Pokládání jedlé fotografie se nedoporučuje. Fondánový list se rozpustí.

     3. Decorlist plus

Vyjměte obrázek z transportního uzavřeného igelitového sáčku (obrázek v sáčku je chráněn proti vysychání a tvrdnutí vanilkového list – decorlistu). Po vyjmutí ze sáčku odstraňte ze spodní části ochrannou folii. Odstraňte folii z vrchní části.  K aplikaci fotografie na dort decorgel nepotřebujete a nepoužívejte ho. Decorgel je totiž určen pro jedlý papír. Pokud budete dort v lednici uchovávat delší dobu (přes noc), aplikujte fotografii až ráno - před jeho předáním.

 Poznámka: Některé e-Shopy naopak pro rozjasnění obrázku použití decorgelu doporučují. Je to však zbytečné – obrázek vytištěný na decorlistu je kvalitní a nepotřebuje dále vylepšovat. V některých případech, kdy je obrázek pokládán na dort, který ještě není úplně odpočinutý a dokonce je ještě teplý může dojít uvnitř dortu k reakcím při kterých je uvolňován vzduch a ten může nadzvedávat položený decorlist (na obrázku vzniknou puchýřky). V případě, žejste docorgel na obrázek nenanášeli, je oprava snadná: puchýřek propíchněte špendlíkem a rukou nadzvednuté místu vyhlaďte. V případě, že jste decorgel na povrch obrázku nanesli, vyhlazení puchýřku rukou není možné, jelikož decorgel vytvořil na povrchu obrázku „filmovou vrstvu“ a ručním vyhlazováním by došlo k rozmazání obrázku.

 C. Z hlediska tloušťky materiálu

  1. Jedlý papír Velo – 0,3mm
  2. Jedlý papír Standart – 0,55mm
  3. Decorlist plus – 0,6mm
  4. Fondánový list – 0,8mm

 D. Podle chuti

Pokud bychom seřadili jednotlivé materiály podle nejlepší vůně a chuti, bylo by pořadí následující:

  1. Decorlist plus – voní a chutná po vanilce,
  2. Fondánový list – nasládlé chuti
  3. Jedlý papír Velo a Standart – chuť neutrální.

Další informace na téma: jedlý papír, fondánový list a decorlist na Wikipedia.org

Decorgel na Wikipedia.org

 

OTY1N2NiYj