Rozdíly mezi JEDLÝM PAPÍREM, FONDÁNOVÝM LISTEM a DECORLISTEM
A. Z hlediska ostrosti – kvality vytištěného obrázku
Jestliže bychom měli sestavit pořadí podle ostrosti obrázku, pak by bylo pořadí následující:
1) Fondánový list a Decorlist,
2) Jedlý papír Klasik.
B. Rozdíly ve způsobu aplikace na dort
- Jedlý papír Klasik
Nejprve naneste na rubovou stranu obrázku lžičku decorgelu a nožem ho rozetřete. Pak přiložte jedlé foto na dort a potřete ho decorgelem z vrchní strany. Vytvoření tenké vrstvy decorgelem docílíte alespoň částečnou impregnaci proti vodě. Fotografie nesmí v žádném případě přijít do styku s vodou. Proto dbejte na to, abyste například ovoce neumisťovali přímo na fotografii.
- Fondánový list
V případě, že připravujete kruhový dort, bude nutné nejprve vytištěný obrázek vystřihnout (potištěný fondánový list lze snadno stříhat). Vystřižení požadovaného tvaru doporučujeme provádět ještě před odstraněním folie, protože fondánový list lépe drží tvar a nekroutí se.
Pak odstraňte průhlednou fólii pod cukrovou vrstvou. V případě, že odstranění folie je obtížné, vložte fondánový list na několik sekund (max.30) do mrazničky.
Tvarování - modelování provádíme po zahřátí nad 25°C
SUCHÝ POVRCH DORTU: Pokud je povrch dortu suchý, poprašte jej mírně vodou rozprašovačem (nebo namočenou houbičkou) a poté umístěte potištěný list.
KRÉMOVÝ POVRCH: U krémových povrchů vlhčení neprovádíme, fondánový list prostě jenom přiložíme.
ČOKOLÁDOVÝ POVRCH: Obrázek vytištěný na fondánovém listu přikládáme ještě před ztuhnutím čokolády a to v momentě, kdy je čokoláda ještě lepkavá na dotyk.
ŠLEHAČKOVÝ POVRCH: Pokládání jedlé fotografie se nedoporučuje. Fondánový list se rozpustí.
3. Decorlist plus
Vyjměte obrázek z transportního uzavřeného igelitového zip sáčku (obrázek v sáčku je chráněn proti vysychání a tvrdnutí). Po vyjmutí ze sáčku odstraňte ze spodní části ochrannou folii. K aplikaci fotografie na dort decorgel nepotřebujete a nepoužívejte ho. Decorgel je totiž určen pro jedlý papír. Pokud budete dort v lednici uchovávat delší dobu (přes noc), aplikujte fotografii až ráno - před jeho předáním.
Poznámka: Některé e-Shopy naopak pro rozjasnění obrázku použití decorgelu doporučují. Je to však zbytečné – obrázek vytištěný na decorlistu je kvalitní a nepotřebuje dále vylepšovat. V některých případech, kdy je obrázek pokládán na dort, který ještě není úplně odpočinutý a dokonce je ještě teplý může dojít uvnitř dortu k reakcím při kterých je uvolňován vzduch a ten může nadzvedávat položený decorlist (na obrázku vzniknou puchýřky). V případě, že jste docorgel na obrázek nenanášeli, je oprava snadná: puchýřek propíchněte špendlíkem a rukou nadzvednuté místu vyhlaďte. V případě, že jste decorgel na povrch obrázku nanesli, vyhlazení puchýřku rukou není možné, jelikož decorgel vytvořil na povrchu obrázku „filmovou vrstvu“ a ručním vyhlazováním by došlo k rozmazání obrázku.
C. Z hlediska tloušťky materiálu
- Jedlý papír Standart – 0,55mm
- Decorlist plus – 0,6mm
- Fondánový list – 0,8mm
D. Podle chuti
Pokud bychom seřadili jednotlivé materiály podle nejlepší vůně a chuti, bylo by pořadí následující:
- Decorlist plus – voní a chutná po vanilce,
- Fondánový list – nasládlé chuti
- Jedlý papír Standart – chuť neutrální.
Další informace na téma: jedlý papír, fondánový list a decorlist na Wikipedia.org
Decorgel na Wikipedia.org