Trvanlivost

U trvanlivosti zhotovené jedlé fotografie je nutné rozlišit „Lhůtu pro konzumaci“ a „Lhůtu pro aplikaci na dort“.

A)    lhůtu pro konzumaci – minimálně 90dnů

B)    lhůtu pro aplikaci fotografie na dort 20 až 30dnů

Ad A) Lhůta pro konzumaci

Minimální lhůta pro konzumaci zhotovené fotografie vychází z lhůty trvanlivosti používaného jedlého inkoustu a jedlého fotopapíru.

Jedlý inkoust používáme od firmy DECO Enterprises Ltd (Velká Británie). Jeho trvanlivost činí dva roky. Výrobcem jedlého fotopapíru je společnost MODECOR (Itálie). Jeho trvanlivost činí 18 měsíců.

Ad B) Lhůta pro aplikaci na dort

I když vytištěný jedlý papír můžeme konzumovat v některých případech až do 18-ti měsíců od jeho výroby, je nutné jeho aplikaci na dort provést co nejdříve. Důvodem není to, že by se zkazil, ale to, že jedlý papír vysychá a stává se křehkým a postupně drobivým a pro aplikaci na dort nevhodným.

Složení jedlého inkoustu:

Černý: Voda, Glycerol E422, Barva: brilantní černá BN E151 (2%), Sunset žlutá E110 (0,8%), Chinolinová žluť E104 (0,6%), Konzervace: 1.2  Propandiol E1520.

Žlutý: Voda, Glycerol E422, Barva: Tartrazin E102 (1,5%), Konzervace: 1.2  Propandiol E1520, Kyselina citronová E330.

Červený: Voda, Glycerol E422, Azorubine E122 (2,2%), Potravinářská červeň R E124 (0,9%), Konzervace: 1.2  Propandiol E1520, Kyselina citronová E330.

Modrý:  Voda, Glycerol E422, Barva: Brilantní modř E151 (2,5%), Konzervace: 1.2  Propandiol E1520, Kyselina citronová E330.

Složení jedlého papíru:

Bramborová moučka, voda, rostlinný olej.

 

ZWJiM